POKRIVENE NEBOM K'O OD PLAVE SVILE

INTERESANTNE MANIFESTACIJEPOKRIVENE NEBOM K'O OD PLAVE SVILE

INTERESANTNE MANIFESTACIJE


HERCEG NOVI

Praznik mimoze -Manifestacija koja traje preko tri decenije i traje nekoliko nedjelja, danas je glavni dio turističke ponude Herceg Novog. Osim u Herceg Novom, ona se održava i u Tivtu i u Kotoru. Brojne fešte, veliki dječji i karneval za odrasle, mažoretke, kao i putujući karavan mimoze samo su neki od segmenata ovog, za Herceg Novi, izuzetnog dogadjaja.

HAPS (Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti) – pozorišna manifestacija koja se održava tokom aprila. U programima HAPS-nekada su učestvovala amaterska pozorišta iz nekadašnje Jugoslavije. Danas, medjutim na programima HAPS-a uglavnom su zastupljena profesionalna pozorišta. HAPS počinje u drugoj polovini aprila i traje 15 dana.

PERAST

15. Maj – Ovo je svečanost koju su Perastani slavili u spomen pobjede nad Turcima 15. maja 1654. godine. U sjećanje na tu pobjedu ostao je običaj „gadjanja kokota“, koji simbolizuje neprijatelja. Gadjanje se vrši vazdušnom puškom. Najbolji strijelac, onaj koji pogodi kokota dobija „Šugaman“ (peškir) na kome je obilježena godina bitke i datum gadanja. Mora da časti gradjanstvo barilom vina.

Fašinada – Do danas se u Perastu zadržao jedinstveni običaj pod nazivom „Fašinada“. 22. jula slavi se pronalaženje slike Gospe na hridi i obilježavanje počtka izgradnje ostrva Gospe od Škrpjela.. Svake godine na taj dan Perastani sa svojim barkama dovlače kamenje i potapaju ga oko ostrva. Ovaj običaj ima simboličke, ali i čisto praktičke osnove da nadoknadi kamenje koje more odnosi. U njenoj jednostavnosti, lišenoj svakog folklornog elementa sačuvano je drevno sjećanje na početak vjekovnih napora koji su bili potrebni da bi se oko male hridi formiralo ostrvo sa platoom na kojem se uzdiže mala crkva.

KOTOR

Dan svetog Tripuna se održava u Kotoru. Riječ je o tradiciji koja potiče još iz IX vijeka. Svečanosti u slavu zaštitnika grada Sv.Tripuna, počinju krajem januara, a završavaju se prvih dana februara. Na lokaciji ispred stare kotorske Katedrale Sv.Tripuna, Bokeljska mornarica najprije izvodi kolo, zatim slijedi misa, te procesija kroz grad. Svečanosti prati i smotra crkvenih horova, gradska muzike, i plesovi folklornih društava.

Kotorski karneval – Veliki godišnji karneval sa nizom manifestacija – tradicionalnim maskenbalom, smotrom mažoretki, dječjim karnevalom, promocijom lokalne kuhinje, karnevalskim koncertima itd. Tradicionalne kotorske karnevalske fešte najveća su zabavna manifestacija u Crnoj Gori. Kotorski karneval posjeti nekoliko hiljada ljudi. Osim karnevalskih trupa iz Kotora i drugih primorskih i gradova Crne Gore, u Kotorskom karnevalu učestvuju i mnoge karnevalske grupe iz Evrope i svijeta.

Dani kamelije -Lokalna manifestacija sa bogatim programom kojim dominira kamelija i aranžiranje iste. Tokom višednevnih dogadjanja, ističu se izložba aranžmana, Bal kamelija i izbor dame Kamelija, kao i niz koncerata. Po legendi, davne, 1870. god. ovaj cvijet je donio stari stolivski kapetan sa Dalekog Istoka (Japan) u Boku Kotorsku da bi je poklonio svojoj ženi.

Festival podvodnog filma -Manifestacija sa ciljem upoznavanja crnogorskog podmorja na kojoj se okupljaju renomirani domaći i strani filmski poslenici. Tokom višednevnog programa, na projekcijama se prikazuju ljepote podmorskog svijeta, kao i vještine i smjelost ronilaca. Svake godine, brojni su gosti koji program obogaćuju svojim ostvarenjima koja nastaju u vodama širom svjetskih mora i okeana.

Medjunarodni ljetnji karneval – Slično zimskom, i ljetnji karneval namijenjen je zabavi i slavlju na ulicama i trgovima Kotora. Ova manifestacija nastala je poslednjih nekoliko godina, da bi prevashodno turistima dočarala ugodjaje uličnih zabava i prenijela im duh Kotora i vedrinu koji u tom gradu vjekovima traju.

Bokeška noć u Kotoru -Jedna od najpoznatijih turistickih manifestacija u Kotoru, prepoznatljiva po defileu čamaca, koji ukrašeni učestvuju u takmičenju. Čamci krstare duž kotorske luke, u defileu, ukrašeni svjetiljkama. Na kotorskim trgovima, tokom više sati, odvija se zabava uz pjesmu, igru i veselu atmosferu. Na kraju večeri, bira se najljepše uredjena barka, a Bokeška noć se završava svečanim vatrometom.

TIVAT

Bokeljska noć – Tradicionalna manifestacija čiji je organizator je podružnica Bokeljske mornarice iz Tivta. Manifestacija „Bokeljska“ noć, za Tivčane i njihove goste predstavlja značajnu feštu, koja iz godine u godinu nudi raznovrsne sadržaje: kulturno – umjetnički program, prezentaciju bokeške kuhinje i sve one sadržaje kojima je cilj očuvanje bogate tradicije Boke Kotorske.